Pairi Daiza en Walibi stellen een ‘optimistische’ presentatie van het Belgisch weer voor (persbericht)

10 juli 2012 – Terwijl de weersverwachtingen sinds een dertigtal jaar zelfs verbeterd zijn, is de manier waarop ze meegedeeld worden veranderd en roept deze vragen op. Zinnen zoals: ‘vandaag verwachten we buien en tussendoor opklaringen’ verschillen immers van ‘vandaag wordt het zonnig, ook al zijn enkele buien niet uit te sluiten’. Deze twee zinnen drukken hetzelfde idee uit, maar de tweede doet dat op een optimistischere manier dan de eerste. De manier waarop het weer wordt aangekondigd in de media heeft een impact op de stemming van de Belgen. Het zou dus de moeite waard zijn om dit te herzien…

Een kwestie van woordenschat
Waarom zouden de weerberichten het niet eerder over het halfvolle glas dan over het halflege hebben? Optimisme is even objectief en niet subjectiever dan pessimisme. Waarom zouden de weerberichten het niet evenveel over de zon als over de regen hebben? Om dat te doen zou de woordenschat aangepast moeten worden: het woord ‘zon’ gebruiken en de term ‘opklaring’, dat doet denken aan een korte verbetering tussen twee lange periodes van regen of een loodzware hemel, afschaffen. Jawel, onze zomer kent veel dagen met neerslag. Maar één of zelfs meerdere buiten van een half uur op een dag neemt niet weg dat de dag over het geheel genomen mooi blijft.

Volledigere en meer realiteitsgetrouwe weerberichten
Pairi Daiza en Walibi, gesteund door hun collega’s van Plopsaland, Bellewaerde Park en Bobbejaanland, vragen niet om de weerberichten te verbloemen en nog minder om ermee te knoeien. Het weer voorspellen is extreem complex, vooral voor een land als België. De toeristische hoofdbestemmingen van het land vragen om vollediger, meer realiteitsgetrouwe weerberichten, die het evenveel over de zon als over de neerslag hebben. Zon aankondigen is even belangrijk als regen aankondigen. De weerberichten zouden systematisch het aantal verwachte uren zon voor de dag moeten geven. En als dit gegeven te erg zou verschillen van de ene streek tot de andere, dan zouden de weerberichten op zijn minst een raming van het aantal uren zon moeten geven.

Veranderen van model
Wanneer we naar de weersverwachtingen luisteren, hebben we de indruk dat de modeldag een dag van ononderbroken zon is en dat buiten dat model, het weer
slecht is. Op enkele hogedrukfasen na, die vaker voorkomen in de lente dan in de zomer, is deze ideale dag echter vrij zeldzaam in België. Ook al kunnen we wel begrijpen dat iemand die zich op het strand neervlijt om te bruinen niet echt zin heeft om te worden gestoord door enkele wolken of een bui, veranderen deze laatste uiteindelijk zeer weinig voor alle andere outdoor activiteiten. Integendeel, ze verschaffen een vaak welkome verkoeling die belet dat deze zogenaamde ideale weersomstandigheden omslaan in een hittegolf, zoals jammer genoeg al te vaak het geval is in België. De weerberichten zijn toch niet alleen bestemd voor
diegenen die op het strand gaan liggen…

Enkele statistieken van het KMI
Van 1 juli tot zondag 8 juli heeft België, op een totaal van 11.520 minuten, 87,5% droge uren en 12,5% regenachtige episoden gekend in Ukkel. Om meer precies te zijn hebben we 2.672 minuten zon gehad (van 5u. tot 21u.), wat overeen stemt met 5 uur en 30 minuten zon per dag. In mei en juni bedroegen de perioden zonder regen respectievelijk 95,7% en 90,3%. Over het geheel genomen overheersen de droge perioden dus ruimschoots.

Een grote economische impact
Onterecht onvolledige en pessimistische weerberichten, zoals met name de weersverwachtingen voor gisteren, kunnen een impact van meer dan 50% op het dagelijks bezoek aan ‘outdoor’ toeristische attracties hebben. Een impact die wordt geraamd op honderdduizenden euro’s per dag voor de sector. Daarnaast hebben deze weerberichten als gevolg dat de toevloed op deze toeristische attracties geconcentreerd wordt op een veel kleiner aantal dagen van het seizoen. Deze situatie kan opstoppingen veroorzaken, of zelfs een minder comfortabel bezoek voor de bezoekers opleveren. Deze communicatie heeft niet alleen een invloed op de kust, het hele land wordt erdoor getroffen. Het is overigens duidelijk dat deze overdreven pessimistische weerberichten de Belgen ertoe aanzetten om het land te verlaten, ten nadele van de vakantieoorden in België. Dit heeft uiteraard een rechtstreekse impact op de toeristische sector, een economische sector van groot belang in België.