Rocky de Bever bibbert op het IJsbeelden Festival

IJsbeelden Festival logoDit maal geen uitstapje naar een attractiepark maar naar een plaats in Nederland waar het minus tien graden Celsius was. We spreken hier over het IJsbeelden Festival in Zwolle! Voor het evenement creëerden ruim 40 ijskunstenaars van over de hele wereld de mooiste beeldhouwwerken uit ijs. Het festival keert jaarlijks terug en duurt vaak van halverwege december tot en met begin februari. Vorig jaar bezochten ruim 100.000 mensen het IJsbeelden Festival. Net zoals vorig jaar vond het IJsbeelden Festival dit jaar plaats in de NS-loods, naast het treinstation van Zwolle. Vanwege de aanhoudende populariteit is het IJsbeelden Festival met een week verlengd. Men kan nu nog tot en met 7 februari terecht op het festival.

Journey trough a frozen world

Het thema van het IJsbeelden Festival van dit jaar is: journey trough a frozen world. En dankzij meer dan 250.000 kilo ijs en 250.000 kilo sneeuw werd elk continent van onze planeet vertegenwoordigd op het IJsbeelden Festival. Onze reis naar deze bevroren wereld begon in een luchtsluis. hier werd intens koude lucht naar binnen geblazen. De expositie begon met Zuid-Amerika. Bij binnenkomst liep je een soort Maya-tempel binnen waar een indrukwekkende muurschildering aanwezig was. Ook waren er een waterspugende lama en zijn eigenaar te zien. Bezoekers en ook medewerkers van het IJsbeelden Festival schrokken geregeld van de spuugactie van de lama. Maar het was wel grappig en vernuftig gemaakt. De details van alle sculpturen was verbluffend: alles klopte en was zo ontzettend mooi afgewerkt.

De reis werd vervolgd naar het continent Azië, te beginnen bij een stukje Indonesië: het land van Balinese dansen en Wajangpoppen.  Er was een prachtige, Balinese danseres uitgehakt in kraakhelder ijs met daarachter een muurschildering waarop een Wajangspel te zien was. We liepen door naar Japan, waar we verwelkomd werden door een ruim twee meter hoge Samoerai-krijger en twee lieflijke Geisha’s. De Geisha’s zaten in een soort tuin, voor een prachtig uitgehakte Japanse gevel. Vooral de muren waarop de bloesemblaadjes te zien waren, waren erg indrukwekkend gemaakt. Een Sumo-worstelaar zwaaide ons uit. Op naar het volgende continent!

Vanuit Japan loop je zo Egypte binnen. Je kon hier op de foto bij een ruim twee meter hoge sarcofaag. Bij de Sarcofaag stond ook een ongeveer drie meter hoge kist van de farao. Ook de reusachtige Sfinx en de imposante piramides van Gizeh waren aanwezig. De Sfinx was zeker anderhalve meter hoog en twee meter lang. Wat een enorme klus moet dat geweest zijn om te maken en om te verplaatsen. Ook indrukwekkend bij Egypte waren de sierbogen en de uitgehakte pilaren, deze waren zeer gedetailleerd en verfijnd. Naast de sierbogen hingen hiërogliefen, ook deze hiërogliefen waren kunstwerken om te zien.

We lieten Egypte achter ons en kwamen terecht in Thailand, het land van de Tuktuks. Er was een levensgrote Tuktuk nagebouwd waarin je kon plaatsnemen met ongeveer drie mensen. Leuk voor een familiefoto bijvoorbeeld. Vanuit Thailand liepen we door naar Turkije, het land van de traditionele dansen en moskeeën. De Sultan Ahmetmoskee was heel gedetailleerd nagemaakt op het IJsbeelden Festival, de moskee was enorm: zeker drie meter hoog en de minaretten reikten zeker tot vier meter hoogte. Voor de moskee waren twee levensgrote dansende derwisjen afgebeeld. Vanuit Turkije kon je doorlopen naar India. Hier was de Taj Mahal te bewonderen. Heerser Shah Jaha en zijn vrouw Mumtaz Mahal waren aan weerszijden afgebeeld. Een prachtig gezicht.

Vanuit India door naar Australië: het land van de Aboriginals, de koala’s, kangoeroes en de wombats. Stuk voor stuk zijn deze iconen nagemaakt. En dan is er natuurlijk ook nog het Sydney Opra House om te bewonderen. Vooral de wombats zijn erg schattig om te zien. De schattige koala zit heerlijk in de boom naar bezoekers te kijken. Aan de andere kant van het looppad staat een van de mooiste en gedetailleerde ijssculpturen die we ooit hebben gezien: het was een Arabische jager met een jachtvalk. De valk was zo prachtig afgebeeld dat hij net echt leek, klaar om weg te vliegen. We hebben er een foto van gemaakt, maar in het echt is hij vele malen mooier om te zien.

Nadat we onder de prachtig uitgehakte gevel van de bibliotheek van Celsus in Efese, Turkije zijn doorgelopen zien we nog een uitgehakt tafereel waarbij de Turkse bronnen van Pamukkale worden uitgebeeld. Daarna komen we terecht in Afrika, waar de we enkele Afrikaanse dieren kunnen bewonderen: twee giraffes, een neushoorn, een zebra, vier stokstaartjes en twee olifanten. Het is net alsof we op safari zijn: de savanne is prachtig uitgehakt in ijs. Ook zijn er een moeder met haar kinderen te zien als ijssculpturen. Aan de andere kant van het looppad is Mount Rushmore afgebeeld. De wand waarop Mount Rushmore is afgebeeld, is zeker vier meter hoog. Een indrukwekkende ijssculptuur dus!

Nadat we Mount Rushmore uit de Verenigde Staten hadden gezien, belandden we op de Noordpool en de Zuidpool. hier kwam het ijs extra goed tot zijn recht. We hebben onder een grote ijsbeer doorgelopen en toen kwamen we als het ware in de zee terecht. Links van ons zagen we een orka, pinguïns, een narwal en een walvis. Ook hebben we een zeehond en een walrus gezien. De snorharen van de walrus waren echt prachtig gemaakt. Vanuit de poolcirkel kwamen we wederom terecht in Zuid-Amerika, in Brazilië om precies te zijn. Er was een prachtige carnavalsdanseres afgebeeld. De veren versieren was heel knap vervaardigd uit ijs en sneeuw. Er hing in dit stukje veel sfeer: er waren lampen die steeds van kleur wisselden en er draaide carnavalsmuziek.

Na Brazilië kwam er een soort fantasiewereld vol met elfjes, feeën en paddenstoelen. Voor kinderen was er ook een ijsglijbaan in de vorm van een lieveheersbeestje gemaakt. Ook was er een ongeveer vier meter hoge lijst met een schilder ernaast. Je kon in de lijst gaan staan en een foto maken. Leuk voor later als aandenken. En dat de ijskunstenaars over humor beschikten was goed te zien: het Vrijheidsbeeld speelde een potje basketbal samen met Captain America! Geinig maar vooral ook mooi om te zien. De golven in het gewaad van de Statue of Liberty waren heel erg mooi gemaakt, maar ook het net van de basket was erg knap gemaakt. Petje af voor de kunstenaars die dit gemaakt hebben!

Na de fantasiewereld kwamen we nog in China terecht: het land van tempels, draken en pandaberen. Deze drie iconen kwamen goed tot hun recht. Er was namelijk een tempel uitgehakt in ijs. Hier kon je doorheen lopen. De muren van de tempel waren prachtig versierd en het dak was erg mooi gemaakt. Voor de tempel stonden twee draken en als je je in de tempel bevond kon je door twee ronde ramen naar buiten kijken. Door het ene raam zag je een grote draak, met lichtgevende ogen en door het andere raam zag je een prachtige pandabeer. We waren er unaniem over eens dat deze schattige pandabeer de mooiste ijssculptuur van het hele IJsbeelden Festival was.

Helaas waren we al weer bij de laatste hal: hier stond Europa centraal. Er was een grote ijssculptuur waarop bijna alle landen uit Europa vertegenwoordigd waren. Zo was Mozart achter zijn piano te zien, zwaaide een Spaanse flamencodanseres sierlijk met haar jurk en lestte een schöne fräulein de dorst met haar bierpullen in de hand. De Mona Lisa keek naar iedereen die voorbij liep en ook was er een Schotse doedelzakspeler van de partij. Hij speelde vrolijke deuntjes die door de hele hal goed te horen waren. Op de achtergrond zag je beroemde Europese gebouwen zoals de Big Ben, een Hollandse molen, de Keulse dom, de toren van Pisa en de Eifeltoren.

Nagenieten bij het IJsbeelden Festival Zwolle

Helaas was de tentoonstelling toen al weer voorbij. We hebben ongeveer een half uur over de route gedaan en we konden overal lekker doorlopen omdat we nog vroeg waren. Bij de uitgang kregen we een stempel zo dat we de route nogmaals konden afleggen. Dat hebben we direct gedaan maar toen merkten we al dat het wat drukker was geworden. Er waren meer mensen in de tentoonstelling aanwezig en we hebben er de tweede keer ietsje korter over gedaan, maar dat was voornamelijk omdat we het koud hadden. Handschoenen zijn toch echt wel een must op het IJsbeelden Festival!

Gelukkig konden we na afloop van de route nog nagenieten in de hal onder het genot van warme chocolademelk. Er was in die hal overigens van alles te beleven: gratis draaimolens en springkussens voor de kinderen, een Oudhollandse snoepkraam en een behoorlijk groot buffet met voor ieder wat wils. Na dat we weer op temperatuur waren gekomen kwamen we tot de conclusie: dit is een leuk dagje uit voor iedereen. Gezinnen maar ook (jonge) stellen kunnen hier goed terecht. Kinderwagens en roelstoelen komen trouwens ook goed door de tentoonstelling heen hebben we gezien. Er zijn zelfs verschoningsruimtes en mindervalidentoiletten aanwezig dus aan alles is gedacht. We hebben een top dagje uit gehad en het IJsbeelden Festival krijgt van ons een dikke 9 toegekend!