World breaking records special: laatste ronde

Guinness World Records logoVandaag de zesde en laatste zondagspecial van Rocky de Bever: World Breaking Records. Afgelopen weken werden er recordhoudende achtbanen en bijzondere wereldrecords besproken. Vorige keer was het de beurt aan de snelste, langste, steilste, achtbanen met meeste inversies en bijzondere wereldrecords achtbaanzitten. Vandaag twee laatste records: oudste achtbaan en achtbaan met de hoogste verticale looping. Rocky de Bever bracht al eerder specials online: vorig jaar stond tussen 23 en 31 augustus het verwoeste Six Flags New Orleans in de spotlights en in het najaar van 2014 werd #ThrowbackSunday in het leven geroepen.

Oudste nog werkende achtbaan
Jaja dit antieken houten baantje gaat al mee sinds 1902 en staat vermeldt op de nationale monumentenlijst van de VS. Tot op de dag van vandaag rijdt de houten zijfrictieachtbaan nog steeds zijn rondjes in attractiepark Lakemont Park. We hebben het hier over Leap the Dips, de nog oudst werkende achtbaan ter wereld. Het is een van hout geconstrueerde achtbaan met houten karretjes waarin men kan zitten. Een ritje duurt ‘slechts’ een minuut.

Vandaag de dag is dat kort maar in 1902 was dat waanzinnig! Ook de hoogte en lengte van Leap the Dips zijn vandaag de dag niets bijzonders. Leap the Dips is 442 meter lang en twaalf meter hoog. De topsnelheid is zestien km per uur. De achtbaan is in bedrijf geweest van 1902 tot 1985 waarna hij vanwege ouderdomsgebreken stil werd gelegd tot 1999. In dat jaar is de baan totaal gerestaureerd en is op 5 mei 1999 weer in gebruik genomen. De ontwerper was Edward Jay Morris.

Hoogste verticale looping
Ook van dit record is een Amerikaanse achtbaan recordhouder. De achtbaan met de hoogste verticale looping is te vinden in Six Flags Magic Mountain. Sinds 22 juni 2013 rijdt hier de Full Throttle, ontworpen door Premier Rides, rondjes. Full Throttle heeft de plaats ingenomen van de boomstamattractie Log Jammer. De Log Jammer was tussen 29 mei 1971 en 31 oktober 2011 operatief maar werd gesloopt om plaats te maken voor iets nieuws. De bouw van Full Throttle is gestart in februari en op 12 april werd het laatste stuk track gemonteerd.

Full Throttle is 670 meter lang en 49 meter hoog. De topsnelheid is 110 km per uur en de baan bevat ook nog eens twee inversies waarvan eentje natuurlijk ’s werelds hoogste verticale looping is. Deze looping is bijna 50 meter hoog en de looping wordt tijdens de rit twee keer overbrugd. De coaster wordt op snelheid gebracht dankzij twee LMS-lanceringstsyemen. Een ritje Full Throttle duurt anderhalve minuut. Er staan vaak twee treinen op de baan. Elke trein biedt plaats aan achttien personen en de capaciteit per uur ligt rond de 800 personen. Kostenplaatje: zes miljoen dollar.