World breaking records special: meeste inversies

Guinness World Records logoVandaag het vierde deel van de zondagspecial genaamd ‘World breaking records’ van Rocky de Bever. Komende weken worden er op elke zondag recordhoudende achtbanen en bijzondere wereldrecords besproken. Vorige keer was het de beurt aan de snelste, langste en steilste achtbanen ter wereld, vandaag zijn het de achtbanen met de meeste inversies ter wereld. Rocky de Bever bracht al eerder specials online: vorig jaar stond tussen 23 en 31 augustus het verwoeste Six Flags New Orleans in de spotlights en in het najaar van 2014 werd #ThrowbackSunday in het leven geroepen.

Houten achtbaan met de meeste inversies: 3
’s Werelds houten achtbaan met de meeste inversies siert sinds maart 2013 een Amerikaans attractiepark. De naam van de coaster is Outlaw Run en deze woodie is te vinden in Silver Dollar City, een attractiepark met westernthema in Missouri. Het was ’s werelds eerste houten achtbaan met meerdere inversies. Het plannen van de bouw begon al in 2009 maar pas op 9 augustus 2012 kwam het officiële bericht voor het bouwen van Outlaw Run naar buiten. De bouw van de track werd voltooid op 26 september 2012 en de coaster opende op 13 maart 2013.

Amerikaanse firma Rocky Mountain Construction was verantwoordelijk voor de bouw van Outlaw Run. Outlaw Run is een woodie van formaat. De baan is 895 meter lang en 33 meter hoog. De topsnelheid is 109 k/m per uur en de first drop is 81 graden. Een ritje Outlaw Run duurt ongeveer anderhalve minuut. Op de baan kunnen maximaal twee treinen met elk zes wagentjes rijden. Per trein is er plaats voor 24 personen. Outlaw Run heeft Silver Dollar City in totaal tien miljoen dollar gekost, een aardig bedrag.

Stalen achtbaan met de meeste inversies: 14
Dan nu over naar ‘s werelds stalen achtbaan met de meeste inversies en die kunnen we vinden in Alton Towers in Engeland. Sinds 31 mei 2013 kunnen bezoekers hier genieten van de stalen achtbaan met de meeste inversies ter wereld: The Smiler. Toch is genieten hier niet altijd op zijn plaats want de coaster van Gerstlauer kampt geregeld met technische storingen of andere mankementen. Zo lieten er eens twee baandelen los waardoor de attractie een paar dagen stil kwam te liggen. Het mag dan een paradepaardje van Alton Towers zijn, deze coaster is niet altijd om te lachen.

Plannen voor de bouw van The Smiler werden al gemaakt in december 2011 maar de eerste facts kwamen pas op 17 oktober 2012 naar buiten. In januari 2013 werd de naam bekendgemaakt aan de media. De bouw van The Smiler liep uiteindelijk twee maanden vertraging op. The Smiler is 22 meter hoog en 1170 meter lang. De topsnelheid is 85 k/m per uur en de baan kent 14 inversies en twee liftheuvels. Een ritje duurt twee minuten en 45 seconden. Er zijn vijf treintjes met elk vier karretjes. Per trein is er plaats voor zestien personen en de capaciteit per uur ligt op 1000 personen.

One thought on “World breaking records special: meeste inversies

Comments are closed.