World breaking records special: steilste achtbanen

Guinness World Records logoVandaag een nieuw deel van de zondagspecial genaamd ‘World breaking records’ van Rocky de Bever. Komende weken worden er op elke zondag recordhoudende achtbanen en bijzondere wereldrecords besproken. Vorige keer was het de beurt aan de snelste en langste achtbanen ter wereld, vandaag zijn het de steilste achtbanen ter wereld. Rocky de Bever bracht al eerder specials online: vorig jaar stond tussen 23 en 31 augustus het verwoeste Six Flags New Orleans in de spotlights en in het najaar van 2014 werd #ThrowbackSunday in het leven geroepen.

Steilste houten achtbaan: 116 k/m per uur
Hij staat er nog niet zo lang, ’s werelds snelste en steilste houten achtbaan. Hij is pas op 18 juni 2014 officieel in gebruik genomen in het Amerikaanse attractiepark Six Flags Great America maar het eerste onride filmpje verscheen al begin juni. We hebben het natuurlijk over de Goliath! Deze achtbaan is een echter world record breaker: hij heeft maar liefst drie records verbroken: ‘s werelds snelste houten achtbaan en ‘s werelds houten achtbaan met de hoogste en ’s werelds houten achtbaan met de steilste afdaling. Deze coaster is gebouwd door het Amerikaanse Rocky Mountain Construction.

De Goliath doet zijn naam er echt eer aan: het is een ding van behoorlijke omvang. De baan is 940 meter lang, kent een topsnelheid van 116 k/m per uur, is 50 meter hoog en bevat twee inversies: een 180 graden zero G-roll en een spectaculaire zero G-stall. Daarnaast bevat de baan een steile 85 graden drop van 55 meter naar beneden. Ook de lifthill is aardig steil: 45 graden. Een ritje Goliath duurt ongeveer anderhalve minuut. Er kunnen twee treintjes met zes karretjes op de baan rijden. Per treintje is er plaats voor 24 personen.

Steilste stalen achtbaan: 121 graden
Dan nu over naar ’s werelds langste stalen achtbaan en die kunnen we vinden in Fuji-Q Highland in Japan. Sinds 16 juli 2011 rijdt hier ’s werelds langste steilste achtbaan Takabisha zijn rondjes. Takabisha is duizend meter lang, is 43 meter hoog, bevat een drop van 121 graden en kent een topsnelheid van 100 k/m per uur. Een ritje Takabischa duurt twee minuten en 40 seconden.

Tijdens de rit wordt men gelanceerd: binnen twee seconden van nul naar 100 km p/u! Daarnaast wordt men 90 graden omhoog getakeld tijdens de rit om vervolgens weer in een hoek van 121 graden omlaag te duiken. Ook bevat de track aardig wat inversies: zeven om precies te zijn. Het is een Steel Euro Fighter Coaster van de Duitse firma Gerstlauer. In totaal kostte de achtbaan drie miljoen Yen.